Med kesten

60.00kn

Med od kestena je najrazličitiji od svih poznatijih vrsti meda. Njegova specifična tamno crvenkasta boja i intenzivan okus koji je često i gorkast čine ga lako prepoznatljivim u svijetu meda.

Kategorija:

Proizvodnja kestenovog meda spada među najzahtjevnije, zbog ograničenog područja paše pčela (šume kestena nisu toliko zastupljene kao druge kulture) te zbog vremenskih uvjeta u lipnju i srpnju (visoke temperature) kestenov med je potrebno vrcati što prije.

Ovaj med vrlo teško kristalizira, usprkos višem postotku peludi. Da bi med imao oznaku vrhunskog kestenovog meda treba sadržavati najmanje 85% peludnih zrnaca kestena, što je puno više od prosjeka ostalih vrsti meda (20-50%).

Snagom svojih osebujnih svojstava povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav. Potiče rad crijeva, olakšava rad preopterećene jetre i žuči te štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Kestenov med preporučuje se protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesnika, žuči i jetre.

Med kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči i sl. Preporučuje se još uzimanje s čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice. Čajeve s medom od kestena treba uzimati nekoliko puta na dan i to 1 – 2 sata nakon jela.