Posvećenje zastave Pčelarske udruge Metvica i prijem u Red sv. Ambrozija

Udruga je na zasjedanju Upravnog odbora dana 27.11.2017.g. donijela odluku da se posveti zastava udruge i podnese zahtjev za prijem u Pčelarski red sv. Ambrozija. Time bi udruga ostvarila pravo predlaganja svojih članova za prijem u Red sv. Ambrozija i nošenje odore kao zaštitni znak istog. Kako bi mogli prisustvovati proceduri posvete zastave, udruga mora imenovati kuma zastave što je i učinila pa je tako gradonačelnik grada Novske gosp. Marin Piletić imenovan kumom što je s veseljem prihvatio.

Sv. Ambrozije čuveni je Svetac uz čije se ime veže legenda kako se kao maleno dijete teško razbolio. Dok je tako bespomoćno ležao u kolijevci, na njegovo se lice spustio roj pčela koji mu je poput melema ostavio malo meda oko usana, pritom ga ne ozlijedivši. Naime, sam biskup Ambrozije bio je uvjerenja da pčele predstavljaju sve što je uređeno, skladno, uzvišeno, pobožno i sveto, a da je njihova košnica primjer skladne zajednice u kojoj vlada red i rad. Ne čude zato njegove brojne slike na kojima i sam stoji ispred košnica okružen pčelama. Pčelari ga štuju kao svoga sveca i zaštitnika svih pčelara.

Ambrozijanci su redovnici Pčelarskog reda sv. Ambrozija iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske koji se svake prve nedjelje u prosincu već tradicionalno okupljaju u svome središtu, odjeveni u posebno šivane odore, naprave procesiju do Crkve u kojoj se potom održi misa uz posvećenje novih barjaka pčelarskih udruga u čast sv. Ambroziju. Red sv. Ambrozija formiraju pčelari koji su svojim dugogodišnjim društvenim djelovanjem doprinijeli razvoju svoje udruge, a time i svoga kraja. Tako je gosp. Antun Đurić zasluženo bio u službi našeg predstavnika zastave.

Pčelarska udruga Metvica uputila se na posvećenje zastave, u malo mjesto Hlebine, svetište Hrvatskih pčelara. Tom svečanom činu prisustvovalo je 15 pčelara naše udrugu te gradonačelnik grada Novske gosp. Marin Piletić u službi kuma zastave. Kod samog čina posvete kum i predstavnik udruge zastavu su predstavili mnoštvu okupljenih na način da je predstavnik zastave gosp. Antun Đurić držao zastavu za koplje, a kum zastave gosp. Marin Piletić za gornji kraj zastave. Tako su zastavu rastvorili pred mnoštvom i svećenikom koji ju je posvetio, a kum se zavjetovao jednom godišnje obilježavati blagdan sv. Ambrozija.

Svečani čin završen je dodjeljivanjem Povelje Reda sv. Ambrozija Pčelarskoj udruzi Metvica Novska. Povelju su potpisali predsjednik PU Lipa Koprivnica gosp. Zdenko Lončarić, gradonačelnik grada Novske gosp. Marin Piletić kao kum posvećene zastave i živi svjedok današnjih događanja te predsjednik PU Metvica Novska gosp. Damir Bukvić, čime je PU Metvica Novska primljena u Pčelarski red sv. Ambrozija.

U veselom i ugodnom ozračju nastavili smo druženje s ostalim prisutnim sudionicima, primajući brojne komplimente na račun izgleda naše zastave. Djelić događanja možete pogledati u fotografijama koje slijede

P1000266
P1000208
P1000216
P1000217
P1000220
P1000221
P1000222
P1000225
P1000227
P1000229
P1000237
P1000246
P1000253
P1000258